Ukraina-hjälp

Krisen i Ukraina blir värre för varje dag som går och vi är många som funderar på vad vi kan göra för att hjälpa till i den situation som uppstått. Det är ännu osäkert hur mycket flyktingar som kommer komma till Sverige och vilken hjälp som kommer behövas konkret. Församlingen går i nuläget ut med en inventering för att kunna förbereda hjälp inom följande områden.  

Kan du/ni vara stödperson/familj? Det kan handla om att träffas någon gång i veckan, hjälpa till med myndighetskontakter, bjuda på middag etc.  

Kan du/ni sponsra en familj ekonomiskt med en summa?

Kan du/ni tala ryska eller ukrainska och hjälpa till med tolkning?

Har du möjligt att hjälpa till med annat? Kan du hjälpa till att t.ex. handla, köra bil, passa barn, ordna aktiviteter eller hjälpa till praktiskt vid aktiviteter etc. som församlingen ordnar för dessa? (det kan handla om allt från matlagning, lek med barn, fika med vuxna till juridisk hjälp)

Om du/ni kan hjälpa till med något av detta gå in på länken nedan och fyll i era uppgifter och det ni kan tänka er hjälpa till med så blir ni kontaktade om och när behov uppstår.  

Fyll i kontaktuppgifter och vad du kan hjälpa till med här: https://forms.gle/8N9szYRgBoqnbMTS7

Om du ett tillgängligt rum, sommarstuga, källare, lägenhet eller dylikt? och kan tänka er att ta emot flyktingar uppmanar vi er att kontakta Rotary Lerum, projektlark@gmail.com, Göteborgs räddningsmission https://raddningsmissionen.se/hjarterum-ukraina, eller organisationen ”En trygg start i Sverige”, https://www.tryggstartisverige.se/ som alla driver projekt som samordnar ansvar för flyktingboende hemma hos privatperson.

Vi vill också passa på att uppmärksamma Postnords mycket fina satsning, genom vilken privatpersoner kostnadsfritt kan skicka förnödenheter till Ukraina. Man kan skicka upp till 20 kg i en vanlig flyttkartong, närmare instruktioner och en lista på önskade varor har ni här https://www.postnord.se/om-oss/hjalppaket-for-ukraina?gclsrc=aw.ds&gclsrc=ds&gclsrc=aw.ds

För er som vill bidra ekonomiskt rekommenderar vi insamling till Equmeniakyrkans katastroffond: Bankgiro 900–3286 eller Swish 900 32 86. Hjälpen går bland annat till våra systerkyrkor i Ukraina och Moldavien genom European Baptist Federation, EBF. Även Diakonia bedriver ett mycket gott arbete för flyktingarna: Swish: 90 33 044, Plusgiro: 90 33 04-4, Bankgiro: 903-3044

Ang. förberedelserna för flyktingmottagande i Skallsjö Skogars Missionshus. Församlingen har gjort vissa förberedelser för att tillfälligt kunna ta emot flyktingar i Skallsjö Skogars Missionshus men har fått besked från kommunen om att det i nuläget inte finns behov för fler transitboenden för flyktingar. Detta då kommunen har ett hundratal egna platser med högre standard än Skallsjö Skogars Missionshus som står tomma. Längre fram kan dock behovet komma att ändras och kommunen möjligen få behov av ett boende som Skallsjö.